El doble rasero de Medi Ambient-ICV

. 19 junio 2009
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks


Medi ambient ha emitido donde insta a hacer modificaciones algunas técnicas y formales pero otras de fondo sobre Can Trabal en la versión preliminar del ISA (Informe de sostenibilidad ambiental) y ciertos políticos como Alfonso Salmerón regidor en el gobierno les ha faltado tiempo para celebrarlo.
No hay que sacar las cosas de sitio,esto es sólo un documento de recomendaciones para incorporar en el ISA definitivo que ha de acompañar al documento de aprobación incial del Plan que es el incio oficial de la tramitación por Pleno.El único organismo capaz de paralizar un plan urbanístico es la Comisión Territorial de Urbanismo de Barcelona (CTUB) que al no haberse inciado la tramitación oficial, todavía no se ha pronunciado.

Justo al otro lado del rio LLobregat y de manera casi contigua a Can Trabal el propio Departament de Medi Ambient (ICV) junto con el ayuntamiento del Prat (ICV) está desarrollando el mayor Plan urbanístico de toda el área metropolitana, el Eixample nord del Prat con 7000 viviendas projectadas y una población potencial similar a la de todo el barrio de Can Serra.

Can Trabal i el Eixample Nord tienen prácticamente la misma biodiversidad al estar a la misma distancia del río y de las zonas húmedas del Delta, la diferencia es que mientras que en Can Trabal se preserva la mayor parte como zona verde, en el Eixample nord el uso prioritario es residencial y de actividad económica.

Esperemos que Medi Ambient utilice el mismo rasero a la hora de evaular esta actuación que con la de Can Trabal porque ni la flora, ni la fauna entienden de límites municipales y menos de partidos políticos afines.

11 comentaris:

Luis dijo...

Perdonad, pero no entiendo nada, el 5 de junio leía en este mismo blog: “Desde les JSC-L’H; i desde el seu gabinet d’Acció Social; com a agrupació juvenil socialista, progressista i ecologista que som volem expressar el nostre ferm compromís amb el medi ambient i en el canvi de consciència cap a un major enteniment de que hem d’aprofitar el medi ambient no d’una forma parasitària com ho hem estat fent fins ara, sinó d’una forma plenament simbiòtica on la natura ens ajudi a nosaltres i viceversa.”

El problema es que en L’Hospitalet de ¿Llobregat? no queda mucho Medio Ambiente, poco a poco lo han ido tapando en nombre del “progreso” de forma parasitaria, y ya no queda prácticamente nada para la simbiosis.

El medio ambiente urbano, si estas palabras tienen algún sentido, se limita a menos de 5 m2 de zona verde por habitante, cuando la OMS recomienda un mínimo de 10. Podemos hacer poco con lo que nos ha dejado el urbanismo anterior, pero al menos podemos luchar para aliviar la aglomeración de personas que supone nuestra ciudad reclamando al urbanismo actual parámetros en el sentido de corregir y no de continuar con las filosofías anteriores que nos han llevado a esta situación claustrofóbica. Construir en zonas verdes no es progreso para una ciudad como la nuestra, es simplemente avaricia.

Leyendo vuestras palabras, y si eso del ecologismo es cierto, interpreto que estáis de acuerdo con la opinión del Departament de Medi Ambient i Habitatge en cuanto a los planes para la zona de Cal Trabal que tiene nuestro ayuntamiento, e interpreto también que no estáis de acuerdo con los planes para la zona del Prat.

Lo que no entiendo es primero, porqué no nos ayudáis a luchar contra los planes de nuestro ayuntamiento y luego porqué le quitáis valor al documento de referencia disfrazándolo de decisión política, como si lo que afirma no fuese razonable en una ciudad como la nuestra.

Luis V. Bagán Nebot.

JSC-L'H dijo...

Hola,

No hay ninguna contradicción, nosotros queremos un incremento en las ZONAS VERDES DE ACCESO PÚBLICO como recomienda la OMS, y Can Trabal hoy por hoy no lo es, se mire por donde se mire.
Can trabal parque ligado al Llobregat, SÍ donde se pueda conservar la biodiversidad existente SÍ.

Lo de la zona agrícola es MENTIRA no hay ningun agricultor que tenga tierras todas son propiedad de immmobiliarias y cuando quieran pueden reconvertir la zona en un paquing de camiones como ya pasó en la zona norte.

Entre que se siga con la falacia o "performance" agricola y de paking de camiones o que la ciudad recupere parte de los terrenos para hacer una ZONA VERDE DE ACCESO PÚBLICO DE 20HA, que este sí contabiliza para la OMS nos quedamos con la segunda opción.

Tampoco creo que nadie nos tenga que dar lecciones sobre medio ambiente es un tema que hemos trabajado desde hace muchos años y la mayoría de políticas de protección del territorio como las de Política Territorial o Paisaje no las están llevando precisamente los que más presumen de ello y después promueven transvases como el del Segre sino el PSC.

Basta ya, de envolverse con la falsa bandera verde para sacar un puñado de votos.La demagogia con la destrucción del medio ambiente siempre ha sido fácil...pero gestionar REALMENTE un territorio de manera sostenible implica el pacto entre los agentes y hay a veces hay que ceder algo a cambio de una mejora ambiental global ( 20 HA DE ZONA VERDE DE LIBRE ACCESO).

Alfonso Salmerón Muñoz dijo...

Companys, només vull assenyalar una cosa: que el document de referència no és cap panflet polític sinó un document amb prescripcions tècniques spobre l'informe d'impacte ambiental, que ha d'incorporar qualsevol actuació en aquella zona.

Un document, per cert, que va sol·licitar el propi Ajuntament.

Si el que volem és defensar el patrimoni de la nostra ciutat, i per mí, lluitar per les 13,5 ha.de zona verda que es volien cedir a El Prat, és el més important de tot plegat, hem de col·locar-nos al mateix costat, administracions, entitats i partits polítics, deixant a l'altre els promotors, que només continuen veient el sòl com a oportunitat de negoci.

Annabel dijo...

Cal no oblidar el següent article:

http://www.hospi.cat/docs/cantrabal2.pdf

on l'Ajuntament de l'Hospitalet encapçalat pel PSC es comprometia fa uns anys a preservar la zona de Can Trabal com a espai d'ús agrícola on els ciutadans poguessin gaudir d'aquell espai en bones condicions fins i tot adaptant una de les masies com a centre de medi ambient. No teniu res a dir sobre això?


Si de debó aposteu per "l'increment de zones verdes d'accés públic" per què no aposteu per adaptar aquests terrenys perquè de debó puguin tenir aquest ús? És més fàcil apostar per la construcció desmesurada i sense sentit oi?

Cal que no oblidem que si aquells terrenys pertanyen avui dia a empresaris de la construcció és gràcies al consentiment de l'Ajuntament de l'Hospitalet sense els quals la requalificació dels terrenys no seria factible avui dia i dubto molt que uns empresaris s'arrisquin a comprar uns terrenys sense haver negociat abans la seva requalificació. Quins interessos ocults té el PSC en aquest projecte?

Des de l'Ajuntament de l'Hospitalet s'ha editat un llibre on recull la flora i la fauna de l'Hospitalet. Curiosament la majoria de flora i fauna de l'Hospitalet es troben ubicades en aquella zona. De debó ens podem permetre avui per avui a una ciutat com l'Hospitalet perdre un pam de zona de verda?

Em sembla molt miserable desqualificar el document de la Generalitat per aquesta via, ningú ha dit que aquest document faci definitiva la no especulació en aquests terrenys però per altra banda si que crec que és molt important és que un organisme com la Generalitat es posicioni a favor de la Plataforma.

De vegades s'ha de cedir? Jo diria que quan es tracta d'un tema tant malmés com el medi ambient no hem de cedir ni un pam. Recordem que aquest projecte pretén acabar amb ni més ni menys que la MEITAT de la zona verda i encara us sembla poc? Sostenibilitat li dieu a la creació d'hotels, concessionaris...?

Si és així tenim conceptes de medi ambient i ecologisme molt diferents, però queda molt bé autoproclamar-se ecologista als papers, de la mateixa manera que us proclameu republicans i convideu al rei a la ciutat. Cinisme? Doble cara? Molta barra és el que teniu.

JSC-L'H dijo...

"Molta barra és el que teniu"??
Gràcies Annabel no esperàvem menys de les JERC...i sí som ecologistes i no per conveniència ni amagats en plataformes , republicans (la JSC no va convidar cap rei) i socialistes des de fa 106 anys a veure si has de venir tú a dir el que som i el que no.

A més menteixes molt greument quan dius que si els terrenys són propietat d'empresaris és per culpa de l'ajuntament, serà pel culpa dels pagesos que se les van vendre..no?? Això que dius és molt greu i es constitutiu de delicte..si tens probes ves al jutjat sinó et pregaria que no ho tornessis a dir...EN POLÍTICA TOT NO VAL!!!

Respecte al document nosaltres no diem que sigui un pamflet polític, és un document tècnic però demanem el mateix tracte en el futur (cosa que no ha passat)en quant a la rigositat de flora i fauna per a L'Hospitalet que pel Prat, simplement això.

Annabel dijo...

Respecte al que sou o deixeu de ser em remiteixo a una frase de campanya del PSC: Fets, no paraules. Tampoc vull desviar el debat del fil.

Jo no he culpat a l'Ajuntament, he dit que tot això és gràcies al seu consentiment. Diria que és prou obvi que el Sr. Laporta i companyia no deuen voler comprar horts per quan es jubilin. No crec que siguin tant poc intel·ligents de comprar aquells terrenys sense assegurar-se un pacte ni que sigui que aquests seran requalificats pels seus interessos econòmics. No hi ha més cec que qui no vol veure.

Per altra banda, parlo com a Annabel, no com a JERC tot i que compartim els mateixos valors i n'estic segura que subscriurien les mateixes paraules. A la política no tot s'hi val, però jo parlo com a ciutadana que es preocupa pel futur de la seva ciutat, com a ecologista, a títol individual i com a partit que també defensa les mateixes sigles. Més aviat això de que a la política no tot s'hi val us ho hauríeu d'aplicar vosaltres mateixos que diueu que cal cedir els teus principis com a ecologista a canvi de què? De favors econòmics? Per què aposta tant clarament el PSC pel projecte de Can Trabal canviant els seus plans incials on apostava clarament per la zona agrícola si no hi ha interessos pel mig? A canvi de 20Ha? I quantes més has deixar perdre?

M'agradaria que com a ecologistes feu un llistat de motius de "perquè cal estar a favor del projecte de Can Trabal". I prou ja de desviar l'atenció cap al Prat, estem parlant d'un tema de ciutat, de la de l'Hospitalet si voleu parlem del medi ambient al món. Ah... que ho feu perquè al Prat governa ICV? Així justifiqueu el projecte de Can Trabal? Jo com a ecologista condemnaré tot acte que suposi malmetre una vegada més el medi ambient per interessos econòmics, a l'Hospitalet al Prat i on sigui.

Per cert, quan dieu "demanem el mateix tracte en el futur (cosa que no ha passat)" òbviament que no ha passat, si parleu de futur ;)

Luis dijo...

El primer que m’agradaria conèixer és el teu nom, al menys per saber amb qui parlo, ja que suposo que no et dius JSC-L'H, i ja que la resta parlem sense ocultar la nostra identitat crec que al menys per cortesia hauries de fer el mateix. D’altra banda jo també parlo a títol personal, i no com a portaveu de la entitat de la que formo part.

Et recordo que al 1996 l’ajuntament va dir que al 2010 arribaría al 5 m²/habitant de zona verda, i al 2007 va tornar a prometre el mateix pel 2017. Crec que pot ser el voleu, però des de l’ajuntament tot es queda en paraules, i això que s’han mogut molts, però molts millions de euros per la ciutat.

El tema del parking de camions a una zona inundable, impermeabilitzant i compactant el terra, és increíble, no entenc encara com es va deixar fer això. De veritat, és lamentable. Sobre si algú et pot donar lliçons sobre medi ambient, doncs clar que sí, una mica d’humilitat, home, o dona! Sobre la bandera verde “aplícate el cuento” ja que perdona que et digui, però el ecologisme que intentes vendre demostra ser bastant light.

Per complementar el que ha dit Annabel: les empreses immobiliàries que figuren com a propietàries dels terrenys als documents que va presentar l’ajuntament a Medi Ambient, havien contractat (o encara tenen contractats) drets de compra amb molts propietaris a l’espera de que l’Ajuntament donés l’OK, per tant, la compra o no, depèn d’aquest últim i també lògicament dels venedors. Però el que activa la possibilitat és que l’Ajuntament doni el vist i plau per modificar la clau urbanística dels terrenys perque sense això els terrenys no es que tinguin molta utilitat. És més, els terrenys segurament han pujat a valors astronòmics per aquestes expectatives de modificació. Crec que dir això no és cap delicte ja que és la dinàmica habitual.

Tal com diu Annabel, no reclamem més que els plans de fa uns anys, i que l’anterior alcalde va anunciar a “bombo y platillo”. No entenem aquest canvi, ni per aquest sector, ni pel de Cal Jaume de la Vidala, on sí que s’havia previst i també anunciat un parc d’accés públic,... i tots sabem el que s’ha fet i sota els ulls de qui.

L’informe de Medi Ambient diu que cal incorporar alternatives per tal de que es traslladin aquests edificis a zones menys sensibles,… i això si realment aquests edificis són necessaris per la ciutat, que personalment ho dubto tal com estan tancant oficines i indústries al nostre voltant. El que diu Alfonso es cert, l’ajuntament és el que demana l’informe, ara que el te i no li agrada el que diu, no serveix,… m’agradaria veure que hauria passat en cas contrari,…

Podria continuar, però he de fer coses. Bona nit.

Jonatan García dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Jonatan García dijo...

Buenas, desde la JSC de L'H siempre hemos estado comprometidos con el medio ambiente y con el desarrollo social y sostenible de la ciudad de L'Hospitalet.
Simplemente quería decirle a Luís que quien habla como JSC-L'H lo hace para responder a unos comentarios que se han hecho a un comunicado de la JSC de L'Hospitalet y no de un militante de la organización que lo haya hecho a título individual. Por ello me parece una tontería pedir que te diga su nombre.

Luis dijo...

Gracias Jonatan, y perdona por mi desafortunada solicitud,...

Xavier Berruezo l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) dijo...

Sou una colla de farsants i especuladors jo com a jove de l'Hospitalet estic fart de veure com esteu trinxant la ciutat. La heu venut a especuladors i el jovent per emancipar-nos ens veiem obligats a marxar de la ciutat o a fer okupacions.
L'Hospitalet de Llobregat!! si de Llobregat formen part del baix llobregat i tenim la nostra història que hem de preservar el poc que ens queda del nostre passat agricola. No sou socialistes ja que la vostra politica és liberal gran exemple la Gran via.

El jovent en peu de Guerra!
Xavi de l'Hospi
Activista per la terra